Количеството на изпитото вино и шампанско зависи от обема на чашите, твърдят британски учени от Кембриджкия университет. Колкото по-голяма е чашата, толкова по висок е рискът да прекалите с алкохола, са изводите им, направени след експеримент.

В експеримента на учените, проведен в питейно заведение в продължение на 16 дни, участвали 300 души. В различни дни барманите там им предлагали 175 милилитра вино в чаши с различен обем – по 250, 300 и 370 мл. Когато барманите сервирали в големи чаши, в бара се пиело почти с 9% повече вино и шампанско, отколкото в останалите дни.

Това е основанието на авторът на изследването Тереза Марто да смята, че по-големите чаши създават впечатление, че не са достатъчно пълни и количеството на изпитото е умерено. Това кара хората да поръчат още, без да се боят от загуба на контрол. И много често такова поведение става причина за злоупотреба с алкохола.

Ето защо британските психолози препоръчват алкохолът да се сервира в най-малкия размер от съответстващите за питието заши.

Аналогична схема работи и при храненето, припомнят диетолозите. Големите чинии карат хората да преяждат, защото им се струва, че сервираната в тях храна е малко. Докато същото количество храна запълва изцяло малката чиния и така вероятността от това клиентът да поиска допълнителна порция, е минимална.