Не се опитвайте да компенсирате калориите от злоупотребата с алкохол, като отказвате храна, призовават клинични психолози от Университета в Южна Австралия в сатия, публикувана в списание Australian Psychologist.

Дранкорексията е хранително разстройство, известно още като „алкохолна диета“, при която храненето се заменя с прием на алкохол, с цел снижаване на теглото или контрол над него. Често разстройството е съпроводено от патологичен страх от надебеляване и депресия. На този етап не е официално признато за психично разстройство.

Австралийските учени интервюирали близо петстотин студенти на възраст от 18 до 24 години за техните навици и поведение, свързани с пиенето. Оказало се, че почти 83% от младите момичета през трите месеца, предхождащи изследването, макар и за кратък период след като са пили твърде много предния ден, практикували дранкорексично поведение, като се опитвали да компенсират калориите, получени с алкохола, отказвайки се да ядат или тренират до изтощение във фитнес залата. А 28% от момичетата са действали така редовно и целенасочено.

Както обяснява Алиция Пауъл-Джоунс, участник изследователския екип, дранкорексията (подобна на анорексията) се основава на две ключови младежки социални норми, които младите момичета се опитват да следват. От една страна, се счита за правилно да се напиете с връстниците си, а от друга - не можете да си позволите да трупате килограми, защото трябва да сте слаби и стройни.

Пауъл-Джоунс нарича комбинацията от злоупотреба с алкохол и хранителни разстройства „силно токсичен коктейл“ за младото поколение. Тази комбинация е невероятно вредна и опасна, драстично увеличава риска от сериозни последици за физическото и психическото здраве, като хипогликемия, цироза на черния дроб, недостиг на важни хранителни вещества, нарушена функция на сърцето и мозъка, срив в паметта, загуба на съзнание, депресия, когнитивно увреждане, коментира тя.