По отношение на въздействието си върху психиката, пандемията на коронавируса е най-мощният шок след Втората световна война, заяви британският психиатър д-р Адриан Джеймс от Кралския колеж по психиатрия пред The Daily Mail. Дори когато вирусът бъде поставен под контрол, човечеството ще понесе дългосрочни последици, уверен е той.

Смърт на близки, безработица, социални последици поради карантина са едни от малкото причини за подкопаване на психичното здраве. Хората се оплакват от безпокойство и чувство на несигурност. Според оценките на д-р Джеймс британският пример може да се използва за заключението, че броят на спешните повиквания поради обостряне на психичните проблеми са нараснали с 15% от март до юли миналата година.

Освен това прогнозите на експертите сочат, че броят на хоспитализираните поради коронавирус скоро ще надхвърли показателите от първата вълна. Всичко това ще доведе до спешна нужда от помощ във връзка с депресии и повишена тревожност. На свой ред здравните работници могат да развият посттравматично стресово разстройство.