Дори и в топло време, крайчетата на пръстите ви измръзват. Причините за това могат да са различни: от банална хиподинамия до сериозна патология, изискваща непременно и бързо търсене на лекар.

Физиологични причини

Ако пръстите ви мръзнат постоянно, то причината може да се крие в особености на вашата физиология. И в частност вината за студените пръсти може да са:

Нарушено кръвообращение. Това е най-разпространената причина за студените пръсти на ръцете. Има хора, у които по рождение кръвта в крайниците циркулира забавено, заради което те постоянно мръзнат. В същото време лошото кръвообращение може да е свързано и с някои заболявания, като повишен холестерол, сърдечни болести и други.

Ниско кръвно. Ако сте хипотоник, ще ви се наложи да свикнете с такъв проблем, като студените пръсти. Дръжте ръцете си на топло, а през зимата задължително носете топли ръкавици. Ако ниското ви кръвно е предизвикано от някое заболяване, като ендокринни нарушения например, много е важно да лекувате основното заболяване.

Стрес. Не бива да подценявате ролята на стреса за здравето на човек. Когато сме стресирани, в кръвта ни се изхвърля голямо количество адреналин, от което палците на ръцете стават студени. Обикновено когато стресът отмине, температурата на палците се нормализира.

Пушене. Никотинът причинява свиване на кръвоносните съдове и първи на действието му реагират малките съдове на крайниците. Освен това пушенето помага при формирането на плаки, което също е сериозен фактор за появата на хлад в палците.

Заболявания, заради които пръстите измръзват

Ако ръцете ви измръзват, без да имате връзка с изброените обстоятелства, възможна причина може да са някои заболявания. Ето някои от тях, които най-често стават такъв причинител.

Анемия. Студените пръсти на ръцете могат да са следствие от недостиг на кръвни телца или ниско ниво на хемоглобина в кръвта. Това причинява намаляване нивото на наситеност с кислород, заради което ръцете мръзнат.

Разпространени причини за анемията са недостигът на желязо в храната, нарушено храносмилане, загуба на кръв при менструация например, както и онкологични заболявания.

Хипотериоза – намалена функция на щитовидната жлеза. При намалена активност на щитовидната жлеза се намалява и концентрацията на хормоните, участващи активно в метаболизма. Затова и повечето функции на организма се забавят, което пък води до охлаждане на пръстите на ръцете.

Синдром на Рейно. Това е свиване на кръвоносните съдове в отговор на студ или стрес. Свиването е толкова силно, че крайниците могат да придобият синкав оттенък. По време на пристъп човек усеща студ, изтръпване и скованост на ръцете.

Автоимунни заболявания. Причина за „ледените“ ръце или крака може да станат системните автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, лупус еритематозус и други.