Проф. Тодор Захариев

Известният съдов хирург професор Тодор Захариев е началник Клиника по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „Света Екатерина“.

След дипломиране с отличие в Пловдивския медицински университет, специализира в Пловдивската университетска болница и взема специалност обща хирургия. Печели конкурс за аспирантура в Москва и в руската столица защитава първата си докторантура - "Нефректомия при вазоренална хипертония".

Работил е като асистент в Центъра по сърдечносъдови заболявания (бившата Трета градска болница) в Клиниката по съдова хирургия. А при създаването на болница "Св. Екатерина" през 1986 г. звеното преминава административно към нея. От 1991 г. до днес е ръководител на Клиника по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Св. Екатерина".

Професор Тодор Захариев е специализирал съдова хирургия в най-престижните клиники в тази област - Болницата “Св. Томас”, Лондон; Каролинския медицински център в Шарлът, САЩ; Провидънс Харт Институт в Колумбия, САЩ; Университета на армията на САЩ в Бетезда, Мериленд.

През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема “Хирургично лечение на мултифокалната атеросклероза”, а по-късно и професура.

Спечелил си е славата на най-пишещият хирург, защото има над 200 научни публикации и съобщения в наши и чужди научни издания и форуми, както и 7 учебника. Избран е в редакционните колегии не само на българските научни списания по хирургия, но и на най-авторитетното американско издание по темата - “Кърънт Сърджъри”.