Знаете ли известният афоризъм: това, което ни храни, ни и убива? Той спокойно може да се перифразира така: много от това, което ни храни, убива раковите клетки. Твърдят го американски учени, които  анализирали стотици научни работи и установили кои продукти най-успешно противодействат на рака.
Чесън. Многобройни изследвания доказали, че хората, които редовно ядат чесън, са защитени от развитието на много от разпространените видове рак, на първо място сред които са рак на стомаха, простатата и дебелото черво.
Противораковите свойства на чесъна се обясняват с имуностимулиращото му действие. Някой химични вещества в него също са способни да потискат растежа на тумора, най-вече при рак на млечната жлеза и на белите дробове.
Препоръчително е чесън да ядете и като профилактика, и като спомагателно средство при лечение на тумори. Някои изследвания доказали, че чесънът подобрява ефекта от химиотерапия.
Гъби. Екстрактът от гъби от векове се използва в народната медицина на Изтока. Днес ползата им е доказана научно: полизахаридите в някои видове гъби (Ganoderma lucidum) показали в лабораторни условия способност да потискат ръста и разпротранението на злокачествените клетки. Други видове, които са способни да помогнат за предотвратяване развитието и прогресирането на злокачествени тумори са шийтаке, рейши и майтаке.
Лентинанът е веществото, намерено в гъбите шийтаке, което в лабораторни експерименти показало способността да задържа разрастването на клетките на рака на дебелото черво.
Учените обясняват това с факта, че лентинанът инхибира някои ферменти, „пробуждащи” активността на канцерогените.
Зеленият чай съдържа полифеноли, които са способни да окажат мощна противоракова активност. Зеленият чай е способен също да влияе на ангиогенезата и забавя ръста на тумора. Доказано е още, че пиенето на зелен чай може да повиши оцеляваето на пациентите с някои видове рак.