Сенилната астения е синдром, свързан с възрастта, основните клинични прояви на който са слабост, непреднамерена загуба на тегло, намалена физическа и функционална активност. Човек започва да ходи по-бавно, чувства липса на жизненост. Синдромът намалява качеството на живот и е рисков фактор за увреждане.

При наличието на диабет и други хронични заболявания, както и при депресия, вероятността от сенилна астения се увеличава. Статистически по-често това отклонение се диагностицира при жените.

Австралийските учени вече знаят как да се справят с този синдром, след като провели анализ на здравословния статус на 120 000 души над 60 години.

Оказало се, че е възможно да се намали рискът от развитието на астения, ако възрастният човек въведе силови тренировки в режима си. Учените препоръчват на възрастните хора да включат в диетата си и протеинови добавки (шейкове и високопротеинови барове).

Ако симптомите на това отклонение вече са забележими, това все още може да се обърне с комплексен подход, който съчетава правилното хранене и редовни тренировки, уверяват австралийските учени.