Федералният съд в Австралия постановил конфискуване на някои видове от обезболяващия препарат „Нурофен“ от аптеките, обвинявайки британския производител Reckitt Benckiser във въвеждане в заблуда, съобщи BBC News.

Съдът стигнал до извода, че предлаганите от производителя препарати за лечение на конкретни видове болка, като мигрена, болки в гърба и други са напълно еднакви. В основата им влизат стандартно количество активно вещество ибупрофен.

Експертите установили, че всеки такъв препарат не е по-ефективен от който и да е друг от тази продуктова линия. В аптеките обаче те се реализират по цена, два пъти по-висока от стандартните таблетки с марка „Нурофен“.

Федералният съд в Австралия постановил продуктите да бъдат иззети от лавиците на аптеките в страната. Постановлението на съда се отнася само за Австралия, отбелязва BBC News.

Компанията Reckitt Benckiser се съгласила с изводите на съда, но отрича да се е опитвала да въведе потребителите в заблуда, използвайки различни опаковки.

Британската компания е специализирана в производството на домашни потреби, хигиенни средства за здравето и за дома, като предлага и фармацевтичните препарати „Нурофен“, „Гавискон“, „Стрепсилс“.

От юни 2012 годинаи и в Русия забраниха безрецептурната употреба на кодеиносъдържащи лекарства, сред които „Нурофен плюс“ и „Пенталгин“.