В ежедневието, пълно със стрес, рядко имаме време за отпускане и превключване на вниманието. Според специалистите обаче мозъкът ни се нуждае от почивка на всеки 90 минути.

Когато служител се прозява или затваря за кратко очите си по време на работа, това често води до недоразумения и критика от страна на ръководството. В същото време шефовете изискват творчески решения от служителите. Хората се опитват да бъдат креативни, да работят още повече, да не вдигат поглед от екрана на компютъра.

Това обаче е непродуктивно, пише Focus.

След около 90 минути напрегната работа човешкият мозък спешно се нуждае от почивка, за да получи допълнителна информация или да разработи свои собствени идеи. Ако не го направите, работата на мозъка ви и следователно креативността ви ще намалеят. Затова!

Затворете очи и дишайте дълбоко

Представете си аквариум с пясък и вода. Водата е кристално чиста, пясъкът на дъното се вижда. Ако ги смесвате енергично, пясъкът ще се издигне и водата ще стане мътна. Това е състоянието на вашия мозък след продължителна работа.

Призовавам предприемачите да преосмислят ситуацията! Самите те трябва да правят редовни почивки, но и активно да насърчават служителите да за това. Има много възможности - затворете очи, излезте и си поемете дъх, в идеалния случай правете леки физически упражнения, медитирайте, слушайте релаксираща музика и много други - казва експертът по ефективност на труда Мартин Клафек.

Прозяването е полезно

Прозяването също е добър начин. Когато се прозявате, големи части на лицевите мускули се отпускат, а мозъкът е снабден с кислород, което е полезно за мисленето. Затова не критикувайте когато някой около вас се прозява, а знайте, че така захранва мозъка си с кислород.