Развитието на физическа издръжливост помага на голямо разнообразие от бактерии, обитаващи червата, да ни осигурят добро здравословно състояние. Това твърдят американски учени от Университета в Алабама, позовавайки се на изследване.

Става дума за кардиореспираторна издръжливост – способността на сърцето и белите дробове ефективно да снабдяват с кислород мускулите в условията на продължително физическо натоварване.

Досегашни изследвания показват, че между издръжливостта и разнообразието на чревната бактериална микрофлора съществува връзка. Но досега не е ясно влияят ли на този ефект фактори като процентът на мастната тъкан в организма и общото ниво на всекидневната физическа активност на човека. Целта на новото изследване е да внесе яснота по този въпрос.

Тъй като онкологичните заболявания действат разрушително на общото здравословно състояние, в това число и на намалената кардиореспираторна издръжливост и повишават процента на мастната тъкан, учените привлекли за участие в изследването 37 жени, боледували от рак на млечната жлеза. Курсът на лечение от това заболяване при всички участнички завършил година преди експеримента.

Участничките изпълнявали специална програма от физически упражнения,

За да установят максимума на тяхната кардиореспираторна издръжливост, участничките изпълнявали специална програма от физически упражнения. Учените определили и процента на мастна тъкан при всяка от жените, както и в продължение на десет дни измервали нивото на всекидневната им физическа издръжливост. Всички жени давали и образци от фекалиите, за да се оцени степента разнообразие на чревната флора в организма им.

Резултатите показали, че изключително влияние върху състава на чревната флора оказва способността й за адаптиране към продължителни натоварвания, а не нивото на физическа активност или количеството мастна тъкан.

При участничките с най-висока кардиореспираторна издръжливост разнообразието от видов състав на чревните бактерии било много по-голямо отколкото при по-малко тренираните жени. Изследванията, публикувани в списание Experimental Physiology показали, че колкото е по-разнообразна чревната микрофлора, толкова по-добро е общото състояние на човека.