Ако човек работи продължително време без почивка, рискът от инсулт се увеличава, предупреждават френски учени. За продължителна работа те смятат повече от 10 часа дневно най-малко 50 дни в годината, съобщава Би Би Си. Рискът е най-голям за хората, които работят в този режим повече от 10 години.

Служителите на Университета Анже и Френският национален институт по здравеопазване и медицински изследвания анализирали данни за възрастта, тютюнопушенето и работното време на повече от 143 000 души. Около една трета от тях имали много работни часове зад гърба си, като 10% са работили в този режим повече от 10 години. Общо 1224 души от тях са имали инсулт.

Било изчислено, че големият брой работни часове увеличава риска от инсулт с 29%. В групата, работеща в този режим повече от 10 години, рискът скачал с 45%. Това се отнасяло най-вече за хората под 50-годишна възраст и за тези, които работели на смени с постоянно променящ се график, преживяващи много стрес на работното място.

Инсулт в по-малка степен заплашвал хората на лидерски позиции. Във всеки случай, казват експертите, рискът може да бъде намален, ако тренирате, храните се здравословно, спрете цигарите и имате нормален сън.