Колагенът е вид протеин, благодарение на който кожата става еластична, по нея се образуват по-малко бръчки. С възрастта производството на колаген в организма намалява. Някои продукти помагат да се поддържа нивото му в кожата и дори да се активира нейният синтез.

Протеинови продукти. Както всички протеинови структури, колагенът е съставен от аминокиселини. За производството и поддържането на колаген трябва да се консумират храни, съдържащи аминокиселини. Ако искате да изглеждате млади, включете в диетата си източници на животински и растителен протеин - яйца, диетично месо, риба, боб, ядки и семена, авокадо, сусам, аспержи, броколи.

Продукти с глицин. В състава на колагена аминокиселината глицин е най-много. Тялото може самостоятелно да произвежда глицин, но понякога може да се храни и допълнително. За да получите глицин, е полезно да консумирате спирулина, семена и тиквени семки, боб, тиква, карфиол, нахут, шам-фъстък.

Продукти с мед. Липсата на мед забавя производството на колаген, допринася за чести обриви по кожата, чуплива коса и нокти. За да предотвратите недостига на мед, трябва да ядете ядки, листни зелени, бобови растения, зърнени храни, тиква.

Продукти с цинк. Адекватните нива на цинк имат положителен ефект върху имунната система, мозъчната функция и много процеси в организма. По-специално, цинкът участва в образуването на колагенови влакна, насърчава подмладяването на кожата, по-активната й регенерация в случай на увреждане. За да получите цинк, яжте кашу, боб, тиквени семки, цитрусови плодове, гъби, зърнени храни.

Продукти с витамин С. Този витамин участва в производството на колаген и е важен за ускореното заздравяване на кожата. Витамин С се осигурява от цитрусови плодове, касис, зеле, киви, пиперки,