В състояние на гняв човек започва да движи по друг начин курсора на компютърната мишка, твърди американският професор Джефри Дженкинс от университета Бригъм Йънг. Така например хората, изпитващи злоба или други негативни чувства и емоции, като разочарование и печал, движат мишката по-хаотично. Курсорът й се движи и с различни скорости, предава The Financial Express.

Благодарение на съвременните технологии проф. Дженкинс и екипът му могат вече да събират и обработват достатъчно данни за придвижване на курсора. Въз основа на тях учените успяват да направят правилният извод за емоционалното състояние на човека пред компютъра. Много скоро и уеб страниците ще знаят какво чувстват техните посетители, уверен е проф. Дженкинс.

По неговите думи, когато човек е разстроен, потиснат или объркан, мишката се движи не направо, а леко извива по пътя си. Някои хора, изпитващи негативни емоции, започват да движат мишката и по-бавно. Ученият смята, че новата технология може да се адаптира и към автомобилните устройства.