Как да използвате обикновената лъжица, за да проверите здравето си и да видите дали си струва да ходите на лекар. Без да се налага да чакате за направление или да търсите пък към най-добрия специалист.

За простата процедура в домашни условия ви е необходима единствено обикновена супена лъжица, каквато има във всеки дом.

Как да постъпим?

Просто вземете в ръка лъжицата и я навлажнете със слюнка, за да може по-лесно да се придвижи по езика. После я „движете“ по езика от основата към върха. След простата манипулация, лъжицата се поставя в прозрачна найлонова торбичка, която оставяме под директните лъчи на слънцето или под силна светлина на стайна лампа.

След 1 минута резултатът ще бъде готов.

Идеалният за вас вариант е чиста лъжица без миризми. Това е индикация, че човекът е напълно здрав. Ако от лъжицата лъха гнилостна миризма, това значи, че имате проблеми с дихателните или с храносмилателни органи. Сигнал за бъбречно заболяване пък, е острата и неприятна миризма на амоняк.

Ако цветът на „пробата“ по лъжицата е бял, млечен или жълт, става дума за нарушения в щитовидната жлеза. Слоят от налета в такива случаи е доста дебел. Ако човек има аспираторно заболяване, цветът на налета също ще бъде бял. За тези, които страдат от бъбречни проблеми, цветът ще е оранжев.

В случай на нарушения в кръвообращението, бронхит и твърде високо ниво на холестерола в организма – покритието върху лъжицата ще е в лилаво. Всяка от тези опции се смята за тревожен сигнал и изисква по-сериозен преглед. Ако след провеждането на подобен тест у дома сте забелязали някои от изброените оцветявания или миризми, е препоръчително също да не отлагате посещението при лекар.

Специалистът ще предпише всички необходими изследвания, ще може да постави точна диагноза и едва след това ще избере подходящо лечение, ако то е необходимо.

Самолечение според резултатите от здравен преглед с лъжица не са препоръчителни. Въпросният домашен метод е само информационно-предупредителен и не замества сериозните изследвания, които са възможни само в болнични условия. Опасно е да се прави самодиагностика, а неконтролираното лечение е изпълнено с всякакви негативни последици, предупреждават лекарите.