Здравословната микробиома на червата има положителен ефект върху психичното здраве и приемането на пробиотици може да подобри състоянието на хората с депресия, открили швейцарски учени от Базел.

Все повече изследвания показват, че има силна връзка между червата и мозъка, която се осигурява от функциите на блуждаещия нерв. Ново изследване на учени от Университета в Базел в сътрудничество с Университетската психиатрична болница в Базел (UPK) предполага, че хората с депресия могат да се възползват много от пробиотиците.

Обикновено, когато хората говорят за пробиотици, имат предвид храни, които съдържат жизнеспособни микроорганизми, като млечнокисели бактерии. Едно от констатациите, които учените са направили, е, че пробиотиците могат да засилят ефекта на антидепресантите и по този начин да облекчат депресията при пациентите.

В своето проучване изследователи от Базел изследвали ефектите на пробиотиците върху пациенти, лекувани за депресия. Група от пациенти получавали пробиотици в продължение на четири седмици. Именно в тази група в крайна сметка било регистрирано най-значимото намаляване на депресивните симптоми (това е особено значимо в сравнение с тези участници, които приемали плацебо).

Освен това при пациентите, на които са били давани пробиотици, съставът на чревната микробиома се променил – увеличавал се броя на полезните бактерии. Според учените тези бактерии са в състояние да влияят положително на нервната система чрез метаболитни продукти, което в крайна сметка води до подобряване на психо-емоционалното състояние. Това мнение било подкрепено и от ЯМР изображения – те потвърждили, че при прием на пробиотици мозъчната активност се променя.

Пробиотиците може да се превърнат във вид лекарство за лечение на депресия, признават експертите. Особено ефективно за тях изглежда използването на отделни бактериални щамове, които подобряват състоянието на чревната флора.