Пробиотиците са живи микроорганизми, които се използват за ферментиране на храна. Те се съдържат в киселото мляко, кефира, заквасената сметана, киселото зеле, кимчито, тофуто, киселите краставички или в специални добавки. Пробиотиците са необходими на всички хора за здравословно храносмилане и силен имунитет, но учените откриха, че те са особено полезни за хора с диагноза диабет тип 2.

Как действат пробиотиците при диабет тип 2?

Способността на пробиотиците да възстановяват полезните чревни бактерии намаляват възпалението и оксидативния стрес, което води до подобрен гликемичен контрол и инсулинов метаболизъм. Доказано е, че пробиотиците повишават естествените клетки убийци на чернодробните Т клетки, които са имунни клетки, които играят защитна роля срещу инсулинова резистентност и затлъстяването.

Индийски учени от Фармацевтичния колеж на Шри Адичунчанагири провели перспективно, интервенционно, сляпо, рандомизирано проучване. Те подбрали и на случаен принцип разпределили 80 участници с диабет тип 2 в две групи - интервенционна група, получаваща пробиотични капсули и контролна група, получаващи плацебо капсули. Проучването е продължило три месеца, пациентите били оценявани преди експеримента на 6-та и 12-та седмица.

Учените съобщават, че пробиотичните добавки имат положителен ефект върху маркерите на кръвната глюкоза на участниците - захар на гладно, постпрандиална захар, инсулинова резистентност и нива на серумен инсулин.

Изследователите отбелязват, че подобренията в маркерите имат положителен ефект върху пациенти с диабет тип 2. По-специално, пробиотиците намаляват риска от депресия и тревожност, причинени от промени в начина на живот и страх от диабетни усложнения.