Полезно е хората с COVID-19 да спят по корем, тъй като това положение намалява рискът от тежка пневмония, обяснява руският лекар по инфекциозни болести Анна Горбунова.

Коронавирусът поразява долните части на белия дроб. Когато човек постоянно лежи по гръб, това засилва патологичния процес, тъй като в това положение гръдните мускули позволяват да се вдишват само малки количества въздух. Лежането по гръб допълнително увеличава отока и намалява доставката на кислород в тялото, казва Горбунова.

Ако човек лежи по корем, по-силните му мускули на гърба получават сигнал за активна работа. Това прави възможно по-дълбокото вдишване и съответно повече кислород влиза в тялото.

Засегнатите части на белите дробове започват да се проветряват по-добре. Алвеолите от двете страни се разширяват и интерстициалните прегради се компресират. В резултат на това подуването и възпалението намаляват, обяснява лекарят за предимствата на спането по корем при COVID-19.

След заболяването тази поза трябва да се комбинира с дихателни упражнения. Според специалиста по инфекциозни болести това допринася за по-пълното възстановяване на белите дробове и за по-добрата им защита от фиброза.