Сълзенето е проблем, който може да създава много неудобства и затруднения в ежедневието. Широка е диференциална диагноза на този симптом и тук сме опитали да синтезираме основните причини.

Водещ по честота фактор за поява на сълзене са заболяванията, засягащи клепачите и слъзните пътища. Етиологията е разнообразна: инфекциозна, механична, възрастови промени и др. Хроничните възпалителни процеси могат да доведат до хронично дразнене, възпалителни промени, стесняване и облитерации на слъзните пътища. Често се нарушава отокът на сълзата към носната кухина и това причинява засилено сълзене. Лечението е консервативно и хирургично в зависимост от етиологията, вида и степента на засягане.

Факторите на околната среда са също от голямо значение за сълзенето. Сълзенето често се засилва при ниски температури в следствие на спазъм на мускулите на слъзните канали. Препоръчителни са топлите компреси на клепачите преди излизане навън през зимата с цел дилатация на каналите и намаляване на оплакванията.

Възпаленията на конюнктивата, роговицата и увеята също често се изразяват със сълзене. Остро настъпило изразено сълзене, болка, зачервяване и фотофобия са алармиращи симптоми, налагащи офталмологичен преглед в скорошен порядък, тъй като могат да крият преки рискове за зрението.

Друга честа причина за сълзене, макар и да звучи противоречиво, е сухото око. Този термин обединява група заболявания, имащи възпалителен характер и протичащи с нарушено овлажняване на очната повърхност. Слъзният филм се състои от няколко компонента и играе ролята на лубрикант (овлажнител), защитаващ окото и участващ в метаболизма на предния очен сегмент. Наред със симптоми като усещане за сухота, парене, чувство за чуждо тяло, тежест в очите, сърбеж, зачервяване и др., сълзенето също често съпътства сухото око. Тези сълзи обаче имат предимно водниста съставка и не притежават лубрикиращите свойства на основния слъзен филм и за съжаление не компенсират хроничния възпалителен процес, който понякога налага специализирано допълнително лечение.

Некоригираните диоптри също могат да доведат до сълзене. При рефракционните аномалии зачестяват и зачервяванията на очите, появата на ечемици и главоболието. При наличие на някой от тези симптоми е важна наременната консултация със специалист и адекватната корекция на късогледството, астигматизма, далекогледството или пресбиопията.