Възпалителни заболявания на венците и на първо място парадонтит, се срещат дори при учениците. Разпространението на такива заболявания, причинител на които са особен вид бактерии, има и сред младите жени. Но инфектирането на техните венци и устна кухина с микроорганизмите Porphyromonas gingivalis заплашва не само с разрушаване на зъбите, но и с проблеми при зачеването на бебе.

Опасността от тези бактерии за женската фертилност за пръв път в медицината откриват финландски учени от Хелзинки. Тяхна статия по проблема бе публикувана в онлайн изданието Journal of Oral Microbiology.

Финландските учени изследвали 260 жени на възраст между 19 и 42 години, които се отказали от контрацептивите заради зачеване на дете. Всички жени преминали обстоен преглед при гинеколог и стоматолог. По време на прегледите при стоматолог им взели и образци от слюнка за определяне на микрофлората в устната кухина. Били направени и кръвни изследвания за откриването на антитела към различните микроорганизми.

Едногодишното наблюдение на участничките и резултатите от изследванията показали, че присъствието на бактерията Porphyromonas gingivalis в слюнката и наличието на антитела към тях в кръвта им било свързано с понижаване на шансовете за забременяване в сравнение с тези, чиято устна кухина не била инфектирана от такива микроби.

Ако инфектирането на устната кухина с бактерии Porphyromonas gingivalis се съпровожда и от възпаление на венците, шансовете за успешно зачеване се понижават 4 пъти, предупреждават учените!