Учени от Йейлското медицинско училище открили в хипоталамуса група от нервни клетки, митохондриите на които са чувствителни към промени в нивото на глюкозата след хранене.

Оказало се, че митохондриите в откритите неврони, благодарение на действието на особен белтък UCP2, не само са способни да „чувстват“ измененията на глюкозата в кръвта, но и да променят собствената си форма и дори да участват в контрола на същото това ниво на глюкозата.

Учените стигнали до този извод, сравнявайки няколко групи мишки. При първата група в митохондриите на невроните е липсвал белтъкът UCP2, във втората група нивото на UCP2 е било нормално, а в третата група нивото на UCP2 е било увеличено .

Досега се смяташе, че нивото на глюкоза в кръвта се намира на първо място под контрола на инсулина от задстомашната жлеза. Данните от  новото изследване изтъкват, че важна роля в нормализирането на глюкозата играят и митохондриите на избраната група неврони в хипоталамуса. 

И изводът на авторите на изследването е, че "Митохондриалният механизъм“ на мозъка е една от причините за поява и развитие на захарен диабет тип 2.