Достъпът и любовта към мазнините помогнали за еволюцията на нашия мозък, сочи новата хипотеза на антрополозите. Досега се смяташе, че решаващ фактор за ръста и развитието на човешкия мозък в хода на еволюцията бил преходът на употреба на месна храна.

Учени от Йейлския университет обаче предлагат да погледнем по-назад, когато нашите предци все още не умеели да ловуват големи млекопитаещи. Преди 4 милиона години при хората започнал да се увеличава размерът на мозъка и за да го нахранят, се налагало да ядат по-калорична храна, от тази на маймуните.

В същото време всички факти свидетелстват, че хората не се научили веднага да изработват специални оръдия за лов, а им се налагало да се задоволяват с останките от големи животни, които били убити и изядени от други хищници.

Учените от изследователския екип смятат, че нашите ранни предци – първите ходещи изправени маймуни, разбивали с помощта на камъни откритите кости и извличали от тях костен мозък. Това високо калорично и богато на мазнини лакомство можело да стане подтик за началото в еволюцията на човешкия мозък.

То едновременно удовлетворявало енергийните потребности на растящия мозък и „вдъхновявало“ изобретяването на по-сложни инструменти за лов на големи животни. Явно предците ни именно тогава се пристрастили към вкуса на мазнините. И именно затова ние жадуваме за него и до днес, обясняват учените.