Американски хирурзи присадиха успешно лекътна става от лявата парализирана ръка на 37 годишен пациент на дясната му ръка с раздробена лакътна става.

През 2009 година Реджиналд Кук станал жертва на авария, по време на която получил много счупвания, сред които и раздробяване на дясната лакътна става и парализа на лявата ръка и краката.

След произшествието Кук бил опериран, като протезирали раздробената му лакътна става. След това обаче мъжът получил инфекция и се наложило да отстранят протезата с част от костта, към която била прикрепена. В резултат ръката на Кук се оказала неподвижна и той не можел да използва повече работната дясна ръка.

Лекари от медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско предложили на Кук да ампутират лявата му ръка и да използват лакътната ѝ става за възстановяване на дясната ръка, независимо от „огледалното“ структуриране на ставите.

Дванайсетчасовата операция извършил екип от десет лекари. Костите са сраснали нормално, ставите работят добре, трансплантът е жив, се казва в прессъобщението на университета. Специалистите смятат, че до една година пациентът ще може да се научи самостоятелно да се облича и храни.

Тази седмица американските хирурзи успели да направят и първата в Щатите успешна операция по присадка на пенис.