Различни признаци могат да показват увреждане на нервите поради високите нива на кръвната захар поради диабет тип 2, включително изтръпване, парене, гърчове или болка. С течение на времето, ако процесът не се контролира, това може да доведе до ампутация, пише Express.

Нервите предават мозъчни сигнали на всяка част от тялото. Тяхното увреждане, причинено от високите нива на кръвната захар, характерни за диабет тип 2, се нарича диабетна невропатия.

Това се случва, когато са засегнати малки кръвоносни съдове, което води до намаляване на доставката на жизненоважни хранителни вещества към нервите. Нервните влакна започват да се увреждат и атрофират, оясняватт експерти от Diabetes UK.

Има различни видове увреждане на нервите. Най-честата е периферната невропатия, засягаща първо стъпалата и краката, а след това ръцете.

Лекарите посочват пет признака на това нарушение:

  • изтръпване в засегнатите области или намалена способност да усещате болка, промяна на температурата;
  • изтръпване или парене в краката, стъпалата и ръцете;
  • остра болка или спазми в тези части на тялото;
  • свръхчувствителност към допир (например теглото на чаршафите върху тялото може да бъде болезнено);
  • язви, инфекции, болки в костите и ставите.

Лекарите отбелязват, че допълнителна опасност от увреждане на нервите е когато хората не усещат опасния процес, засягащ крайниците. В резултат всичко може да завърши с ампутация. За щастие, контролът на нивата на кръвната захар ви позволява да намалите риска от подобни събития.