Това апелира Катрин Прайс, американски специалист в областта на храненето, която чрез обстоен анализ на храната на съгражданите си се опитала да обясни парадокса с индустрията на хранителни добавки.

След анализ на изследванията, засягащи страничните ефекти и ефективността от вземане на хранителни добавки и тяхното действие, Прайс обяснява дълготрайните последствия от недостатъчното хранене. В книгата, която издава, тя използва някои добре известни факти за избухването на скорбут при моряците и пелагра сред затворниците.

Авторката се занимава с някои по-слабо известни истории, като ефектите от гладуването н Холандия в края на Втората световна война например. Авторката анализира детайлно суровините, използвани за изработване на синтетични витамини, като например образци от менюто на американската армия „Meals, Ready to Eat“.

Промишлеността, произвеждаща добавки е насочена към непрофесионалните потребители, а не към медицински работници. Много производители на диетични добавки работят в нарушения на стандартите на добрата производствена практика. Както и много добавки предизвикват въпроси относно качеството, а много направо са фалшификати.

Главното обаче е, че трябва потребителите да се върнат към натуралните продукти – факт е, че антиоксидантната активност на плодовете и зеленчуците е много по-висока, отколкото антиоксидантите, извлечени от плодове и опаковани в капсули, казва авторката. Пълнозърнестите продукти, плодовете и зеленчуците – всички те са много по-полезни за здравето, отколкото диетичните добавки, категорична е тя.