Статии

Преял си отново? Как да си помогнеш?

Иван Елисеев / 08.01.2018 11:55

 

Празниците продължават. И с тях продължителните заседявания пред вкусната трапеза. Като това се случва предимно вечер – в най-неподходящото за организма време. А после пак се оплакваме от неразумно преяждане, но какво от това?

Диетолозите разделян преяждането на два вида – ситуативно и систематично. Когато това се случва само на даден празник, няма страшно. Но ако човек редовно губи контрол върху апетита, много голяма е вероятността да развие затлъстяване, натрапчиво преяждане или нервна булимия невроза.

Какво да направите веднага след преяждане

С последствията на случайното преяждане може да се справим лесно. За да се преработи храната бързо, а чувството на тежест в стомаха да отмине, просто се разходете за половин час. Ако обаче преяждането се превърне в навик, а след него ви спохожда чувството за вина и отвращение, няма да може да се справите без лекар.

Важно преди всичко да осъзнаете какви чувства провокират преяждането. Водете си дневник за хранене и записвайте в него какво ядете и за какво мислите по време на хранене. Така с времето ще разберете какви мисли задвижват този процес, съветва руският психотерапевт Влада Березянская.

Не се обвинявайте, че сте преял

За да натрупа килограм мазнини, човек трябва да изяде около 7000 ккал. Едва ли парченце торта, чипс или голяма порция макарони ще се окажат толкова питателни. Запомнете, че никой не е съвършен в хранителните си пристрастия и дори строгите диетолози от време на време си позволяват по някое непредвидено лакомство. Важното е преяждането да не ви стане навик.

Повечето хора употребяват от 500 до 1500 излишни калории дневно, обяснява американският кардиолог Алън Долър от Университета Емори в Атланта и съветва:

Как да се храните на следващия ден

Не се престаравайте в съкращаване на калориите след преяждане, предупреждава руският диетолог Оксана Скиталинская. Пропускайки прием на храна, вие ще огладнеете и отново ще изядете повече от планираното. Съветите й са простички и напълно приложими:

Как да тренирате след преяждане

Не се опитвайте наведнъж да изгорите всички калории, които сте приели. Паузата между храната и тренировката трябва да е от 2-3 часа. В противен случай стомашно-чревният тракт и мускулите ще започнат „съревнование“ за притока на кръв, вие ще се почувствате отпаднали, а тренировката ще се окаже неефективна. Освен това активните упражнения след хранене могат да предизвикат гадене и спазми.

Рязкото увеличаване на натоварванията като „самонаказание“ може да ви докара мускулни травми, болки в ставите и ужасна мускулна треска в деня след тренировката. Затова правете упражненията в обикновеното за вас темпо и излишните калории непременно ще изгорят.