Често след официален обяд, пикник или сита закуска усещаме тежест в цялото тяло. Лекарите твърдят, че преяждането се отразява не само на храносмилането ни и на умствената дейност, но и на костната система, и дори на състоянието на гръбначния стълб.

Възможно е да сте забелязали също, че веднага след ядене изпитвате силна сънливост. Така е, защото вашата храносмилателна система губи много сили за преработване на храната, затова и чувствате слабост и умора веднага след като организмът ви е приключил храносмилателния процес.

Защо се появява слабост след хранене?

Има още една причина, заради която след хранене ни се доспива. Когато в червата става усвояване на хранителните вещества, в кръвта става впръскване на глюкоза. Захарта се използва от клетките на главния мозък като източник на енергия, затова ако човек е гладен, мозъкът му активно изработва орексин – хормонът, който не му позволява да заспи и го кара да търси храна. Когато храната е постъпила в организма и е започнало храносмилането и усвояването ѝ, мозъкът получава сигнал за това и веднага спира изработването на орексин, а на нас започва да ни се доспива.

Храносмилателната система оказва влияние и на гърба ни. Тежката и разнообразна храна забавя храносмилането, за което е необходимо много място и което допълнително натоварва мускулите на коремната стена и на гръбнака.

Трудоемкият процес на обмяната на вещества в организма ни влияе на кръвообращението, дишането, хормоналната система и засяга всички вътрешни органи. Като не подминава и костната система.