Международен екип експерти преразгледаха възрастовите граници за подрастващите и сега те са от 10 до 24 години. Досега горният праг беше 19 години, съобщава ВВС.

Тази граница бе повишена заради няколко причини. Днес младите хора учат по-дълго, по-късно се женят и създават деца. А учените заговориха за инфантилизация на младежите.

Биологично пубертетът започва, когато хипоталамусът започне да отделя хормона, активиращ хипофизата и половите жлези. Досега това настъпваше до 14 години, но с развитието на медицината и подобряване на храненето в много развити страни това вече се случва с 2-4 години по-рано.

Известно е още, че мозъкът продължава да „расте“ и след 20 годишна възраст, като започва да работи все по-бързо и по-ефективно. А при много млади хора мъдреците не се появяват до 35-та им година.

Съвременните хора напускат родителския дом средно на 25 години. А средната възраст при встъпване в брак за мъжете през 2013 година е била 32,5 години, а при жените – 30,6 години. В сравнение с 1973 година това е почти с осем години по-късно.

Статистиката говори в полза на изместване на възрастовите рамки, е заключението на експертите.