Да се лекува заболяването, след като е възникнало, е все едно да копаеш кладенец, когато ожаднееш или да ковеш оръжие в разгара на войната, казват китайците.

Според китайската традиционна медицина процесът на оздравяване е процес на възстановяване на естествения баланс и функциониране на организма посредством поставянето на прецизна диагноза и въздействие върху първопричината за поява на болестта. Важно е и укрепването на баланса в цялото тяло.
 
Китайската традиционна медицина разглежда човека като неделимо цяло и прилага комплексен метод за въздействие върху заболяването. Според нея вътрешните органи, като част от по-цялостно представени функционални системи, са взаимно свързани. Ето защо при заболяване на един орган, цялото тяло неизбежно се въвлича в дисбаланс и на останалите органи и техните функционални състояния.
Смята се, че един от най-ранните медицински текстове е „Трактатът за вътрешния баланс“ на Жълтия император. Той е написан около 500-300 г. пр. н.е. като диалог между Жълтия император и неговия придворен мъдрец Ци-Бо.
Тази книга изиграва основополагаща роля в развитието на традиционната китайска медицина. Няма нито един труд по китайска медицина, в който да не се цитират текстове от трактата. Той се състои от 18 тома, в първите от тях се разглежда структурата на органите, след което подробно се представят принципите и прилагането на акупунктурата.
Трактатът е ценен не само с това, че излага основни медицински знания, дава методи за лечение и профилактика на болестите, но и защото в него се съдържа оргомна информация за астрономията, биоритмите, философията и други науки на древния Китай. В тях човекът се разглежда като неделима част от Вселената и това определя общия подход към проблемите на здравето и болестите.
 
Какво казва Жълтият император за зимата?
„През зимата небето и земята се затварят, а кръвта и енергията Ци пребивават в хранилища, в склада. През този сезон трябва рано да се ляга и късно да се става, чак когато слънцето изгрее и слънчевата енергия се разстели над земята. Човек трябва да носи топли дрехи, това е полезно за бъбреците”.
 
Защото през зимата органът, който най-много трябва да се пази и подхранва, са бъбреците.

 

Факторите, които застрашават здравето през зимата, са:

-          мазнините и пушенето – защото втвърдяват стените на кръвоносните съдове и по тях се натрупват плаки;

-          солените храни – защото повишават кръвното налягане;

-          депресиите и стресът – те водят до съдово-мозъчни проблеми;

-          големи температурни разлики – тъй като сърцето страда, когато влизаме от топло на студено.

През трите месеца на зимата тялото трябва да се затвори и да съхранява своята енергия. През зимата водата се затваря под формата на лед, а земята скрива в своите пукнатини всички живи организми, за да запази тяхната положителна Ян енергия.

Хората трябва да пазят своите бъбреци и жизнената си енергия като безценно съкровище, да не се излагат на студ, да не се къпят прекомерно, да не търкат кожата си, защото по този начин енергията от бъбреците и жизнената енергия лесно могат да се загубят.

Бъбреците /shen/ - са система за регулиране на запасите от полезни вещества и използването на енергията. Тази система определя силата на човешкия живот.

Бъбреците съхраняват жизнената енергия, управляват течностите, усвояването на въздуха и кръвотворните функции на костния мозък.

В бъбреците се съхранява и наследствената енергия.

Съгласно теорията на китайската медицина, енергията на бъбреците осигурява нормалното функциониране и развитие на главния, гръбначния и костния мозък. При стареене или след продължителни заболявания възниква пустота на бъбреците.

От нормалната работа на бъбреците зависи състоянието на костите. Ако бъбреците са здрави, костите също са здрави. Различните заболявания на костите и дистрофичните изменения на костната тъкан са обусловени най-вече от активността на бъбреците.

Белите дробове управляват дишането, а бъбреците – приемането на енергията от белите дробове. Ако този механизъм се наруши, се появяват задух, астма и други нарушения на външното дишане.

Ако енергията на бъбреците е достатъчна, то и слухът на човек е нормален. С напредване на възрастта енергията на бъбреците намалява, което е причина за побеляването на косата.

 

ПРОДУКТИ НА КОРПОРАЦИЯ „ТИЕНС” ЗА БЪБРЕЦИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

КОРДИЦЕПС, СУПЕРКАЛЦИЙ, АНТИЛИПИДЕН ЧАЙ, ЦИНК, ХИТОЗАН

ВЕЙКАН, ИКАН, ХОЛИКАН, СПИРУЛИНА

 

КОРДИЦЕПС

Основни съставки: Кордицепс на прах

Кордицепс са род торбести гъби, известни на човечеството още от преди 5000 години. Наричали кордицепса „Божествен подарък” и векове наред той бил достъпен само за императорите на Китай, които знаели, че няма друго растение, притежаващо такава сила.

Кордицепсът е гъба, паразитираща върху гъсениците на определен тип пеперуда. Тя расте в много сурови условия на Цинхай -Тибетското плато, при ниска температура и недостиг на кислород, на надморска височина над 4000-6000 метра.

Кордицепсът започва да се развива в гъсеницата през юли-август. В плодното тяло на гъбата узряват спори, те се разнасят и попадат в гъсениците. През зимата поразената от гъбата гъсеница се заравя в земята. Мицелът започва да прораства през гъсеницата и да изсмуква от нея хранителни вещества. В резултат на това мицелът запълва изцяло насекомото и то загива.

През следващото лято от дихателните отвори в главата на гъсеницата израства единично 2-5 сантиметровото червеникаво-пурпурното плодно тяло на кордицепса. Оттук е и китайското име на кордицепса „дун чун ся цао”, което означава „зиме – гъсеница, лете – трева”.

Всички видове кордицепс - над 300, са паразити, главно по насекоми, членестоноги и трюфелоподобни гъби, най-известният от които е Cordyceps sinensis. В състава на кордицепса могат да бъдат открити 77 микро- и макроелементи, над 80 фермента, множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин, витамин Е и С, цинк и селен.

Древнокитайските лекари са описали кордицепса като сладко, неутрално вещество, което влияе благотворно върху нервната, ендокринната, дихателната и половата система, притежава антиаритмично и хипотензивно действие, намалява съдържанието на холестерола, подобрява микроциркулацията и пречи на тромбообразуването. В „Свещената тройка” на китайската медицина, в която влизат жен-шен, панти и кордицепс, именно кордицепсът се смята за най-доброто и универсално средство за укрепване на организма и профилактика на различни заболявания.

Кордицепсът е традиционно лекарство на китайската национална фитотерапевтична фармацевтика в продължение на 1200 години. Според китайските фитотерапевти, кордицепсът влияе добре на белите дробове и на бъбреците. Лек по природа, той може да се приема като „тоник за здраве” през цялата година, без ограничения във възраст или здравословно състояние.

В китайската традиционна медицина се използва за подсилване на белите дробове и бъбреците, както и за тонизиране на Ин и Ян. Той успокоява емоциите, отстранява слузта и предотвратява кървенето. Толкова успешно действа и при ревматизъм, умора, заболявания на дихателните пътища, възпаления, безсъние и нередовна менструация. Кордицепсът подобрява снабдяването на кръвта с кислород. При стенокардия увеличава кръвотока в сърдечните кръвоносни съдове.

Изследванията доказват, че кордицепсът регулира нашата невроендокринна система. Така той стимулира освобождаването на хормони от кората на надбъбречната жлеза, чрез което може да се противодейства на симптомите на стреса. Това, както и засилената сексуалност, са обяснение за доброто действието на гъбата при депресии. Освен това кордицепсът потиска и някои ензими като моноаминоксидаза, който се счита виновен за депресиите.

Приемът на кордицепс осигурява профилактика на практически всички заболявания:

-          подобрява функционирането на белите дробове и останалите дихателни органи;

-          подобрява функционирането на бъбреците и пикочно-половата система;

-          укрепва имунитета и действа като мощен имуномодулатор;

-          действа като естествен антибиотик и предотвратява бактериални инфекции;

-          има силно изразени противовъзпалителни свойства - намалява болката и понижава температурата;

-          помага при сърдечно-съдови заболявания;

-          силен антиоксидант.