Съвременните хора на възраст 75–80 години са се съхранили във всеки смисъл по-добре от своите връстници през 90-те години. Това заключение е на финландски учени от Университета в Ювяскюля, чиято статия е публикувана в списание Aging Clinical and Experimental Research.

Изследователите анализирали данни от две групи по-възрастни финландци. Първата група включвала 500 души, родени в началото на 20 век, а втората - 726 души, родени в края на 30-те - началото на 40-те години. Участниците от първата група били тествани два пъти през 90-те години на миналия век - на 75 и на 80 години, за физическа форма и когнитивни функции.

Участниците от втората група преминали същите тестове на същата възраст през 2017 и 2018 г. По време на тестването били проверени мускулната сила, скоростта на ходене, скоростта на реакция, плавността на говора, способността за мислене и паметта.

Сравнението на резултатите от теста показало, че съвременните възрастни хора, както физически, така и интелектуално, са оцелели значително по-добре от своите връстници преди около три десетилетия.

Днешните възрастни хора са по-силни, те са по-активни физически, ходят по-бързо и са средно по-високи и по-тежки от възрастните хора от 90-те години.

Факт е, че хората, родени в средата на века, са израснали и са живели в съвсем различен свят от тези, които са родени три десетилетия по-рано. Съвременните 75-80-годишни се хранят по-добре, имат по-добри санитарни условия, по-достъпни и висококачествени здравни грижи, обучение и нормални условия на труд, коментира Мати Мунука от изследователския екип.