При победилите в изборите за държавен глава рискът от преждевременна смърт е с 23% по-висок, отколкото у загубилите им съперници, които никога не са заемали толкова отговорна длъжност. Такива са данните, получени при най-мащабното статистическо изследване на британски учени по темата, публикувано в коледния брой на списание The British Medical Journal.

Експерти от медицинското училище към Харвардския университет анализирали данните, отнасящи се до избраните и загубилите кандидати в парламентарните и президентски избори в 17 държави по света – Австралия, Австрия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ. Данните обхващали период от почти 300 години – между 1722 и 2015 година.

Това включвало 540 политици, 279 от които заемали постове на президенти и премиери, а останалите никога и не оглавили държава или правителство. Учените сравнили продължителността на живота на всеки политик след изборите, в които той или е спечелил, или изгубил, със средната продължителност на живота на жителите в страната им в годината на изборите.

В изследването си учените се опирали на историческите френски и британски таблици за продължителността на живота на гражданите, съставени през 19 век. След това сравнявали колко дълго след изборите живеят победилите и изгубилите кандидати.

Резултатите показали, че заради високото ниво на стрес от отговорностите на високия пост, държавният и правителственият ръководители живеят средно с 4,4 години по-малко от техните загубили съперници. Учените оценили сравнителния риск от преждевременна смърт президентите и премиерите на 23%, наричайки го „значителен“.

Друго изследване на американски учени, проведено през 2011 година показало, че повечето от президентите на САЩ са живели и живеят по-дълго от средностатистическите американци от тяхното поколение, пише The New York Times.