Има вече такива „умни“ кондоми и те са създадени във Великобритания от студенти. Ако интимният ви партньор има венерическо заболяване, презервативът веднага променя цвета си и така сигнализира за опасността. Своеобразното устройство, наречено S.T.EYE, е създадено от група студенти в училище Исак Нютон, съобщава Daily Mail.

Замисълът на създателите е в случай на масово разпространение, презервативите да намалят броя на заболелите. Така например ако мъжът има хламидия, презервативът светва в зелено, обясняват създателите. Ако пък партньорът е с  херпес, той се оцветява в жълто, а ако е болен от сифилис – кондомът става син. S.T.EYE ще светне във виолетов цвят, ако мъжът е носител на папилома вирус.

Искахме да създадем нещо, което да направи откриването на венерическите заболявания по-безопасно, отколкото досега. По този начин хората да могат да предприемат незабавни мерки в собствения си дом, без да чакат каквито и да било процедури при лекаря, разказват студентите-изобретатели. Те се надяват това да направи хората по-отговорни към здравето си.