Ако всичко върви по план, вирусът SARS-CoV-2 ще остане с нас завинаги и масовата ваксинация срещу него няма да има смисъл.

Подобен сценарий беше представен от учени от университета Емъри и държавния университет в Пенсилвания (САЩ), чиято статия беше публикувана в престижното научно списание Science.

Изследователите са разработили модел за развитие на събития, свързани с пандемията на вируса SARS-CoV-2, въз основа на изследването на поведението на четири други коронавируса, които отдавна са циркулирали сред населението на света и причиняват обикновена настинка или остра респираторна вирусна инфекция (ARVI).

Повечето хора са изправени пред ARVI, причинени от някой от коронавирусите в ранна детска възраст. Това ги предпазва за цял живот от тежка форма на заболяването, но не и от периодични повторни инфекции, които се пренасят относително лесно и вирусът бързо се изхвърля от тялото. В същото време не се изисква ваксинация срещу такива настинки и самата концепция за „колективен имунитет“ е просто неприложима за тях.

Според модела, изграден от учените, вирусът SARS-CoV-2 вероятно ще следва същия път - в близко бъдеще той, както и четирите си „братя“, ще се превърне в ендемит, тоест в неопасна инфекция, която постоянно циркулира сред населението.

Моделът показва, че след като се достигне стабилно ендемично състояние, смъртността от COVID-19 може да падне под тази на сезонния грип.

В тази ситуация масовата ваксинация просто ще бъде излишна. Ефективните и безопасни ваксини наистина могат да спасят стотици хиляди животи през първата година или две след началото на ваксинацията, но след като вирусът стане ендемичен, продължаването ѝ в такъв мащаб няма смисъл, казват изследователите.

Вместо това ще трябва да продължи целенасочената ваксинация на особено уязвими групи от населението. Най-вероятно ще става дума за възрастни хора. Според наличните данни децата средно понасят COVID-19 относително лесно. Но ако се окаже, че SARS-CoV-2 ще последва пътя на друг роднина, вирусът MERS-CoV, и ще причини сериозно заболяване при децата, ваксинацията срещу ковид ще трябва да бъде включена в схемата за ваксинация, предполагат учени.