От ноември в Канада започва първият в света експеримент, по време на който на много пациенти с психични разстройства ще предписват посещения в музея – в случая в Монреалския музей на изящните изкуства. В изпитанията на този нестандартен терапевтичен метод приели да участват около сто лекари, съобщава The Daily Mail.

Планира се изпитанията да продължат година, през която лекарите вместо рецепти и препоръки, ще „изписват“ на пациентите си пропуск за посещение на музея. Всеки такъв пропуск ще позволява безплатно посещение на музейя на двама възрастни и две деца, тоест пациентите могат да вземат със себе си и членове на семейството или приятели. Очаква се всеки от докторите да може да изписва до 50 такива пропуска.

Организатор на проекта е Франкофонската асоциация на лекарите в Канада, която ще следи и оценява как „културно-естетическата“ терапия повлиява на състоянието на пациентите, получили възможност безплатно да посещават музей.

Убедена съм, че през ХХI век културата ще стане за здравето това, което физическата активност беше през ХХ век, защото културните преживявания носят същата полза за душата, както спортът - на тялото, коментира директорът на Монреалския музей за изящни изкуства Натали Бондил.

При наблюдаването на произведения на изкуството, както и при спортуването, става изхвърляне на хормони на удоволствието, което повдига настроението и подобрява самочувствието, обяснява шефът на асоциацията Никол Парент, която се надява в бъдеще към проекта да се присъединят и други музеи в Канада.