Йога смъква нивото на кръвното налягане, холестерола, стреса и помага в борбата със затлъстяването, сочат многобройни изследвания.

Тревогата и депресията са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, коментира доцент Пуджа Мехта от Университета Емори в Щатите. При хроничен стрес нервната система се претоварва, което може да доведе до възпаление и повишено кръвно налягане. С помощта на дълбоко дишане и релаксация, които стават по време на йога, се променя реакцията на организма към стрес.

Учените установили, че сред хората с пароксизмално предсърдно мъждене (за по-малко от една седмица) заниманията с йога в продължение на 3 месеца помагат да вамалят честотата на сърдечните съкращения и подобрят показателите на кръвното налягане.

Експертите правят уговорка – в йогата има много направления. Важно е да намерите своето, изхождайки от заболяванията ви. Тъй като има редица асани, в които главата е по-ниско от нивото на сърцето, те не се препоръчват за хората със сърдечно-съдови заболявания и хипертония.