Възрастните хора да консумират средно не повече от 200 грама млечни продукти на ден, препоръчва водещият руски диетолог Даря Халтурина, ръководител на отдел за превенция на рисковите фактори в Здравното министерство на РФ. Тя допълва, че млечните продукти са преди всичко храна за бебета, защото са източник на много полезни вещества за развитието на тялото.

Редовното и умерено консумиране на млечни продукти е свързано със значително намаляване на смъртността по всички причини. Средно оптималното количество обаче, е 200 грама дневно. Защото след консумирането на повече от 300-400 грама, ефектът престава да бъде положителен.

Ферментиралите млечни продукти, като кисело мляко, кефир, извара и сирене са по-полезни от прясното мляко, защото не всички хора имат гените, които позволяват на организма им да понася добре лактозата, допълва д-р Халтурина.

Млякото в напреднала възраст в чиста форма не се препоръчва, добре е да се пие само преработено. За профилактиката на саркопения (свързани с възрастта атрофични промени в скелетните мускули, водещи до постепенна загуба на мускулна маса и сила) може помогнат протеините, съдържащи се в млечните продукти, както и витамин D, калцият и маслената киселина.

А когато се отказвате напълно от млечни продукти е добре да се уверите, че организмът ви попълва необходимостта от йод и витамин D от други източници.