За това, че здравословният сън и ранното събуждане са полезни за здравето, знаем всички. Но какво да правим, ако нощем никак не ни се спи заради прилива на енергия?! Добрата новина е, че и совите си имат своите преимущества. За тях ще ви разкажем сега.

Нощта – време на нови идеи

Често всички гениални идеи идват през нощта. Когато целият град спи, при теб се активизира процесът на мислене. Тъкмо това е моментът за писане на стихове, композиране или слушане на музика, разработване на бизнес-планове и измисляне на нещо ново. Ако сте креативна личност, то най-продуктивна ще е работата ви посред нощ.

А наоколо – тишина…

Съседското дете не дрънчи по клавишите на пианото, а баща му вече е изработил своята норма с бормашината.

Можеш спокойно да разтвориш широко прозореца, той като всичко, което ще чуеш, е шумът на вятъра. Ако, разбира се, не живееш на оживена улица.

Нощта е време на тишина, когато нищо и никой не те разсейват. Тогава може спокойно да останеш насаме със себе си.

Съсредоточи се към главното

Много хора работят по-леко през нощта, тъй като през това време на денонощието концентрацията им се повишава до максимум. Така можеш спокойно да се съсредоточиш върху главното. А за това до голяма степен помага тишината, за която вече стана дума.

Совата е по-умна от чучулигата

Без да обиждаме никого, само докладваме за резултатите от проведени по темата изследвания. По статистика совите съществено изпреварват чучулигите. Може би това се дължи на изброеното по-горе.

Но то не означава, че ако се опитате да станете сова, непременно ще поумнеете.

Имат своето лично време

Ако до късно нощем оставате будни, може да откриете, че да отделите време за любимите си занимания не е толкова сложно, както ви се струва. Най-подходящото време да прочетете любимата книга или да изгледате нов хубав филм е това.

Совите са по-трудолюбиви

Белгийски учени открили, че в сравнение с чучулигите, совите са по-продуктивни, включително и след събуждане. Това означава, че совите могат да изпълняват сложни задачи, а значи и повече да заработват. Учените пресметнали още, че совите печелят повече. А някои компании разрешават на служителите си да работят у дома или да идват по-късно на работа. Най-важното е работата да е изпълнена добре.

Совите са спокойни

Ранните птици са подложени повече на стрес от совите. Обяснението е, че от сутринта трябва във всичко да успяват и целият ден се носят като програмирани. При совите е различно… Времето за тях каточели е застинало, а нощем няма и никакви поводи за нервничене. Затова и нервната система на совите, колкото и да е парадоксално, е по-устойчива от тази на чучулигите.

Совата се адаптира лесно към всичко

Светът е несправедлив към совите, защото всичко е устроено каточели за удобство на тези, които стават рано. На совите се налага да се примирят с това и да изпълняват някои задачи и през деня. Те са по-гъвкави и могат да се настроят към всякакъв график. В същото време чучулигите си имат явни проблеми с това.

Така че, ако вие сте сова – нищо лошо от това!