Макар че диетолозите непрекъснато напомнят за вредата от мазните продукти, те призовават да оставам в храната си източници на полезни мазнини, като съветват да обърнем внимание и на свинското. Това месо се смята за тлъсто, но то е добър източник на желязо и калий, важни за сърдечно-съдовата система. Редица специалисти дори смятат вареното свинско за по-полезно от пилешкото месо.

Доста високо ниво на мазнини съдържат и орехите. При тях основна роля играят мастните киселини омега 3 и в частност алфа-линоленовата киселина. Въпросните съединения помагат за разграждането на мастните отлагания в тялото. Аналогичен е ефектът от употребата на пържени яйца. Обмяната на веществата ускорява и авокадото, което се отличава с висока масленост.

За подобряване на храносмилането експертите препоръчват в края на всяко хранене да изяждате и по парченце сирене. Шоколадът, известен също с високо ниво на масленост, е прекалено полезен, когато става дума за черния шоколад с минимално съдържание на захар. Най-вече за това, че мазнините от шоколада облекчават усвояването на витамините.