Употребата на флавоноиди от зеления чай, ябълките, боровинките, какаото, червеното вино и лука може да намали с 33% риска от простуда и кашлица, уверяват американски учени от университета в Оукланд, Калифорния. Изследването им доказало, че хората, които използват в храната си тези съединения, вземат по-рядко болнични.

Изобилието на зеленчуци и плодове в храната гарантира защита срещу сезонни простуди. Статистиката сочи, че повечето възрастни хора се простудяват 2-3 пъти годишно, а децата – до 5 пъти в годината страдат от болки в гърлото, кашлица, настинка и главоболие.

Флавоноидите притежават противовирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тъкмо съчетанието на тези ефекти гарантира защита от простуда и пази имунитета, обясняват експертите.

Учените препоръчват всекидневно да се ядат около пет порции зеленчуци и две порции плодове. При това тези храни трябва да са в различни цветове, тъй като често цветът е знак за това какво съдържа продуктът.

Ярката чиния е залог за здравето, твърдят американските медици. И настоятелно препоръчват вечер да изяждате поне половин чиния зеленчуци.

Що се отнася до напитките, най-добре е да наблягате на зеления чай, като не се отказвате и от червеното вино.