Кажи ми каква салата ядеш и ще ти кажа коя е родината ти. Такава може да бъде перифразата на тази поговорка. Действително, приготвянето на всяка салата се съобразява със съответни национални особености.

Немците не могат да си представят салата без белтъчини. Всяка тяхна салата съдържа колбаси, наденички, месо, и всичко това обилно подправено с майонеза.

Италианците не пропускат да разбъркат в салатата любимите си макарони или в краен случай ще я сервират върху обилно полята със зехтин лазаня.

В кухнята на народите от Кавказ задължително влизат подправки като чесън, розмарин, хмел, много често и орехи.

Между впрочем, в епохата на стремителното увеличение на атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания, на салатите се обръща внимание не само като част от менюто, но и като средство за профилактика.

И така, как да направим салатата хем вкусна, хем здравословна? За целта е достатъчно да спазваме някои правила.

Не се стремете да съчетавате несъчетаемото

Белтъчините на млякото и на месото са несъвместими, затова да заливате месната салата със сметанов сос е вкусно, но нездравословно. Месо със сирене също не е най-доброто съчетание. Ако много ви се яде сирене, сложете го, но извадете месото. Затова пък, в салатата може да добавите всякакви видове зеленчуци, даже и плодове. Получава се питателна и полезна смес с необичаен вкус. Месото ще е много подходящо в зелена сата – зеле, маруля, зелен лук и краставици.

Съчетавайте правилно зеленчуците

Може да ви се стори странно, но зеленчуците също им ат своите правила при съчетаването им. В старите готварски книги се отделя много внимание на този факт. Едно от най-важните правила е пропорционално (1:1) съотношение на надземните и подземните зеленчуци. Не се препоръчва нарушение на този баланс. Ако смесвате картофи, моркови и цвекло, трябва да добавите маруля и краставици. Както градинарите не садят в близост боб, грах и леща, така не трябва да се смесват и в чинията. Несъвместими съчетания са домати и цвекло, сливи и вишни, зеле и лук.

Спазвайте правилата за реда на сервитане

Салатата не случайно предшества второто, по-трудно за храносмилане ястие. Принципът трябва да е следният: първо плодове, после зеленчуци, после млечни и после месни храни. Освен това суровите зеленчуци и плодове трябва да предшестват варените или печените, тъй като суровите зеленчуци са един вид четка, която почиства червата, понеже съдържат голямо количество целулоза. След порция сурови зелечуци, белтучините и въглехидратите се усвояват по-пълноценно. Традиционната плодова салата, ако въобще трябва да се яде, се сервира в началото.

Правила за плодова салата

Голяма полза от плодовите салати няма. Първо, витамините от плодовете изчезват мълниеносно. Второ, не всички плодове са съчетаеми помежду си. И накрая – всяка плодова салата натоварва задстомашната жлеза, тъй като повечето плодове са източник на бързодействащи въглехидрати. Хората, страдащи от диабед, трябва да са много внимателни с тези салати.

Изполлзвайте плодовете в сурово състояние

Ако все пак трябва да задушите или сварите плода, правете го непосредствено преди ядене и ако се наложи, съхранявайте в хладилник. Не режете плодовете предварително – губят се ценни витамини и микроелементи.

Варете картофите и другите кореноплодни необелени,

а после ги почиствайте. Правилото е да се варят във вряла вода. Поставят се така, че да бъдат напълно покрити с водата. Листните зеленчуце трябва да се варят в няколко пъти повече вода, отколкото е масата им, и да се варят без капак, в открит съд, за много кратко време. Така се избягва обезцветяването им, както и загубата на полезни микроелементи. Използвайте съдове от материали, които не окисляват – емайлирани, керамични или стъклени, но в никакъв случай – алуминиеви.

Активно използвайте зелените подправките като важен източник на витамини и микроелементи – магданоз, зелен лук, коприва, лапад, листа от глухарчета и спанак. Важното е да са добре измити

Овкусяването на салатата е цяла наука:

Не добавяйте сол

Съществуват много вкусни и полезни сосове и подправки, които са напълно способни не само да заменят солта, но и да подобрят вкусовите качества на салатата. Ако все пак искате да използвате сол, то помнете, че солата се слага в момента на поднасяне на салатата. Иначе зеленчуците отделят вода и това разваля вида и вкуса на салатата.

 Последователност при подправките

Първо се слагат солта и пипера, размесват се със зеленчуците и чак след това се добавя оцета. Най-накрая се залива с олиото или зехтина. Ако подправката е майонеза или сметана, то те се добавят също накрая. Ако имате чувствителен стомах, тогава правилото „ колкото повече, толкова по-вкусно“, не е за вас. Особено внимавайте с оцета. Солта и промишлените овкусители могат да се заменят със семена от целина, копър, кимион. Излишно е да се напомня, че вкусните сосове в шарени опаковки не винаги са полезни, а приготвените у дома не са трудоемки и не отнемат много време.

Пробвайте и майонезата на суровоядците: олио или зехтин с яйца и подправки по избор – лук, чесън, целина, както и сокове от касис или наречените смесени с растително масло.