Когато се движим активно, потребността на мускулите от кислород нараства многократно. При неправилно дишане тази потребност не може да бъде задоволена и мозъкът и сърцето гладуват за кислород.
Как да „нахраним” най-важните си органи по време на тренировки?
1.При йога и при разтягане вдишвайте, когато гръдният кош се разширява, а издишвайте, когато се свива. При разтваряне на ръцете встрани и повдигане нагоре – вдишвайте, при отпускане на корпуса към краката – издишвайте. Тогава тренираните мускулите работят в синхрон с дихателните. Ако постъпите обратно, няма да успеете да поемете необходимото количество въздух и упражненията няма да бъдат изпълнявани удобно.
2. Когато тренирате на тренажор или с гирички, издишването трябва да се прави по време на мускулните усилия. Защото при издишване кръвното леко се повишава и в такъв момент не е добре да добавяте и напрежението от мускулите – това е зле за сърцето.
3. Когато правите коремни преси, непременно вдигайте корпуса или краката по време на издишване и при спускане вдишвайте. Тогава движенията ви ще съвпадат с повдигането и отпускането на диафрагмата – главният дихателен мускул.
4. Прекалено честите вдишвания не дават възможност да направите пълноценно издишването. В резултат част от въглеродният окис остава в кръвта и кислородът не може да заеме неговото място. Заради това започват бодежи в гърба, кръвното се повишава и пулсът се учестява.
5. При повърхностно дишане белите дробове се вентилират лошо и сърцето е принудено да работи с ненужно натоварване.
6. Недълбокото и често дишане пречи на организма да изгаря ефективно мазнините, защото мускулите получават недостатъчно кислород, без който е невъзможен процесът на преработване на мазнините в енергия. И той изгаря тъкмо в мускулите.
7. При умерено натоварване е най-добре да дишате с носа, така въздухът успява да се прочисти от праха и микроорганизмите. Докато при дишане през устата всичко влиза директно в бронхите.
8.Когато ходим, бягаме или караме колело, ритъмът на дишане обикновено е в такт с движението и издишването става така, както и самото усилие. Например при натиск на педалите или отблъскване на краката от земята.
9. Върху правилното изпълнение на упражненията значително по-просто е да се концентрирате по време на издишването.
Внимание: Задържането на дъха по време на изпълнение на упражненията е изключително груба грешка!