Засега в Европа и САЩ хората са по-податливи на грип през есенно-зимния период. В следващите десетилетия обаче болестта ще започне да се разпространява през цялата година, както сега се случва в тропическите страни. Учените се опасяват, че вирусът на грип ще стане стабилен, съобщава Popular Science.

В умерените страни грипът се счита за зимно заболяване, което се разпространява лесно в студен въздух. Въпреки че ни се струва, че глобалното затопляне трябва да унищожи грипния вирус или поне да намали времето, което е най-благоприятно за неговото разпространение.

Учените обаче отбелязват, че в тропиците грипът взаимодейства по различен начин с метеорологичните условия. В топъл и влажен климат вирусът заразява хората през цялата година. С повишаването на температурата подобна ситуация очаква САЩ и Европа.

Учените все още не разбират защо грипният вирус се държи различно в тропическия и умерен климат. Те обаче вече отбелязват, че зоната, в която хората имат грип през цялата година, се разширява.

Ако сезонните огнища на грип се променят до постоянно разпространение, лекарите ще трябва да променят съществуващите схеми на ваксинация.