Август, месецът на отпуските, е след броени дни. Морето е най-желаната посока. Какво освен слънчеви плажове и морска вода, там ви чакат и други благини! Става дума за ползата от морските дарове. Дали ще търсите морския бряг у нас или в чужбина, не пренебрегвйте тази храна!

Започнете с мидите, съветват нашите консултанти-диетолози. Те са силен антиоксидант, богат на тиамин, който е от голямо значение за метаболизма, накто и на рибофлавин, който подобрява остротата на зрението. Морските охлюви пък са богати на магнезий (спомагат в борбата със стреса) и са с ниско съдържание на калории.

Октоподите са източник на йод, флуор, минерални соли, витамини от група В. Ако ги ядете, можете да подобрите метаболизма и укрепите опорно-двигателния апарат. А раците са идеален диетичен продукт, заради високото ниво на протеини и минимално количество мазнини.

За ползата от рибата всички знаем. Рибата е важен източник на полезни мастни киселини, които намаляват нивото на системно възпаление в организма. Тя е богата на витамин D, пази сърцето, предпазва от рак на червата. Рибата е диетична и лека храна, която няма да усложни храносмилането ви през горещините. И не на последно място – мазните видове риба предпазват от образуване на тромби в кръвоносните съдове.