Почивате си между дните за тренировка и се чувствате виновни? Не бързайте да се укорявате, почивките при спортни занимания помагат за изграждането на мускули.

Прекъсванията в тренировките не означават връщане на заден ход. Напротив, отпускането в почивните дни насърчава растежа на мускулите.

Твърде много спорт, съчетан с недостатъчен брой фази на регенерация, води до претрениране и намаляване на производителността, обяснява професор Куно Готенрот. Другите симптоми включват постоянна умора, летаргия или повишена или ниска сърдечна честота.

Всъщност мускулите растат по време на почивка, а не по време на активни тренировки. В дни без стрес те се възстановяват, стават по-големи и по-силни.

Прекъсванията са важни както за мускулите, така и за сухожилията и връзките да се отпуснат и да придобият нова сила.

Почивките отпускането са важни, за да се подобрят и показателите и тренировъчния напредъкът.

При бързата силова тренировка за неподготвени са необходими 96 часа отпускане, а за тренирани - 72 часа.

При максимално силовата тренировка за неподготвени почивката е 72 часа, а за тренирани - 36 часа.

При тренировката за издръжливост за неподготвени тя е 48 часа, а за тренирани - 24 часа.

Изводът е, че колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-дълъг трябва да е периодът на регенерация. Ако почувствате умора и възпаление на мускулите на третия ден, това е знак, че тялото и мускулите се нуждаят от повече релакс.

Не е необходимо напълно да се лишавате от спорт по време на регенерация. Силовите спортисти практикуват йога или стречинг, за да се отпуснат и поддържат гъвкавостта.

Плановете за разделяне при тренировка също са актуални - тялото се разделя на различни мускулни групи, тренирайте краката си в един ден, ръцете и гърдите на следващия и т.н.