Много хора не могат да завършат храненето си без десерт. За тези, които трябва да отслабнат или да намалят приема на захар, това може да бъде проблем. Експертите, цитирани от Times Now, отбелязват, че е много важно да се разбере причината за подобно пристрастяване към сладкото, особено когато човек се опитва да го избегне, като наблюдава теглото си или, например, поради диабет.

Защо ви тегли да ядете нещо сладко след ядене?

Според експерти, за повечето хора това не е копнеж, а просто навик.

Много от нас просто са свикнали да приключват храненето си с нещо сладко и затова изпитваме силно желание да усетим този вкус. Ако се опитвате да намалите приема на захар, най-добре е да нарушите навика постоянно да получавате сладкиши в края на храненето си, съветват учените.

Една от причините да се изостря желанието за захар е небалансираната диета, в която има много храна, богата на нишесте и рафинирани въглехидрати. Тя се абсорбира много бързо от организма и това води до внезапен спад на кръвната захар, което може да провокира силно изразен копнеж към сладкиши.

Редовните резки колебания на кръвната захар имат изключително негативен ефект върху състоянието на панкреаса, допринасяйки за развитието на метаболитни нарушения, които са свързани със затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови проблеми.

За да избегнете това желание, уверете се, че сте на балансирана и здравословна диета. Миенето на зъбите след ядене също може да помогне да намалите желанието си за сладкиши, се казва в препоръката на експертите в Times Now.