Така смятат учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, които изследвали ефектът на обикновената чешмяна вода върху човека. И установили, че тази вода може да повиши интелекта! Как? Като влияе позитивно на рецепторите на главния мозък, обясняват учените.

Има обаче условие: трябва да я пиете в строго определено време! Веднага след закуска учените препоръчват да изпивате две големи глътки чиста питейна вода. Това ще повиши енергията, насочена не само към храносмилането, но и за активиране на мисловната дейност. Експериментът на учените с участието на 30 здрави млади мъже го доказал. Участниците изпивали редовно след закуска по половин чаша чешмяна вода. Освен тях имало и контролна група, която не пиела вода след закуска. След закуска всички трябвало да изпълняват задачи за оценка на интелекта.

Резултатите показали, че основната група се справя много по-успешно със задачите. Експертите твърдят, че има пряка връзка между водата и нивото на интелекта. Не бива обаче да пиете прекалено много над нормата, защото може да се сблъскате с бъбречни заболявания и проблеми с пикочния мехур.