Пилешката супа е най-доброто лекарство срещу простуда в зимния период, потвърдиха американски учени Университета в Небраска.

Новото изследване доказало, че пилешката супа облекчава симптомите от инфекцията на горните дихателни пътища, тъй като съдържа противовъзпалителни компоненти. Ароматът, подправките и топлината на супата могат да прочистят натрупването на слуз, предизвикана от простудата, коментира ученият Стивън Ренърд.

В бабината супа има пилешко месо, лук, сладки картофи, пащърнак, ряпа, моркови, стъбла от целина, магданоз, сол, а преди сервиране се добавя и лимон.

Ренърд се заел да изследва може ли пилешката супа да намали движението на неутрофилите – най-разпространените бели клетки в кръвта, които защитават организма от инфекции.

Предполага се, че понижението на активността на неутрофилите може да понижи активността в горните дихателни пътища, която предизвиква симптоми, подобни на простудата.

Резултатите от изследването показали, че пилешката супа действа именно по този начин. Тя съдържа противовъзпалителни компоненти, които могат да облекчат симптомите на инфекции на горните дихателни пътища. Това изследване обаче било проведено само върху левкоцитите, а не върху хора.

Според доктор Ренърд психологическият и физическият комфорт при яденето на супата осигуряват също и плацебо ефект.