Френски изследователи ще дават никотинови лепенки на пациенти с коронавирус и медицински специалисти. Сред тежките пушачи, както се оказа, процентът на инфекция е по-нисък.

Настоящата пандемия на коронавирус разкри почти единствения плюс на тютюнопушенето. Наблюденията показват, че по-малко вероятно е любителите на цигари и други тютюнени изделия да получат COVID-19, отколкото непушачите. Това все още не е напълно доказано и затова група френски изследователи в Париж планира да даде никотинови лепенки за предотвратяване на инфекции или за намаляване на тежестта на коронавирусната инфекция. Предишно проучване във Франция показа, че сред тежките пушачи процентът на хоспитализация и дори инфекцията са по-ниски от тези на общото население.

Авторите на проучването предположиха, че никотинът може да предотврати вирусна инфекция на клетките или не позволява на имунната система да реагира прекомерно на вируса, като създаде така наречената цитокинова буря, според The ​​Guardian. За да тестват тази теория, учените ще залепят никотинови лепенки върху пациенти с коронавирус, както в отделението за интензивно лечение, така и на подложените на лечение у дома. Лепенки ще бъдат дадени и на медицински работници в челните редици на борбата срещу опасна пандемия.

При скорошно проучване, включващо 480 пациенти с положителен резултат за коронавирус, 350 от които са хоспитализирани, а останалите 130 са останали на домашно лечение, показа знакови резултати. От хоспитализираните пациенти със средна възраст 65 години, само 4,4% са редовно пушачи, а сред лекуваните у дома със средна възраст 44 години, 5,3% са пушачи. Наблюденията показват, че значително по-малко пушачи влизат в контакт с вируса и симптомите им са по-леки.