Известната картина на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" не престава да привлича изследователи с различен профил. Наскоро от нея се заинтересуваха и медиците. Според тях външността на модела, позирал на великият художник показва, че жената е боледувала от хипотериоза, съобщава The Daily Mail. Знае се, че това е била италианската дворянка Лиза Герардини.

По ръцете на Джокондата има силни отоци, а косите видимо оредяват. Експертите отбелязват още и жълтия цвят на кожата, както и така наречената гуша (увеличение на щитовидната жлеза). Хипотириозата, сред чиито симптоми а и описание по-горе, се развива когато щитовидната жлеза престава да отделя достатъчно ключови хормони.

Досега се смяташе, че позиращата имала сърдечно заболяване и разстройство на липидния обмен. Но, както е известно, Лиза Герардини е живяла 63 годии. А със споменатите заболявания това едва ли е било възможно по онова време.

Има основания да се предполага, че малко преди момента на позирането Герардини е родила. И е напълно въможно след бременността да се е развило възпаление на щитовидната жлеза. Още повече, че по това време храната на италианците била лишена от йод, с което може да се обясни и гушата.

Официалната теория е, че Мона Лиза е Лиза Герардини - съпруга на търговецът на коприна Франческо ди Джокондо, който поръчва на да Винчи да нарисува неин портрет - този, който сега е в Лувъра в Париж.