Яденето на ядки два пъти седмично помага за подобряване здравето на сърцето. До това заключение стигнали ирански специалисти от Исфаханския кардиологичен изследователски институт.

Експертите твърдят, че бадемите, орехите и лешниците намаляват риска от смърт при заболявания на сърдечно-съдовата система със 17%.

Изводите са направени въз основа на проучване хранителните навици на повече от 5 хиляди души на възраст над 35 години. Специалистите взели предвид пола, лошите навици и физическата активност на участниците в изследването.

Наскоро началникът на отделението по сърдечна хирургия на Хирургическия изследователски център по кардиология на Вишневски сърдечно-съдовият хирург Вадим Попов заяви, че мъжете по-често от жените страдат от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на факта, че при жените в детеродна възраст хормоналният фон, в частност женските полови хормони (естрогени), служи като фактор, предотвратяващ увреждането на артериалните стени, поясни руският специалист.

Освен това мъжете са по-податливи на стрес, нездравословен начин на живот и различни ексцесии, които включват недохранване и лоши навици, особено тютюнопушене.