Добрата новина е за любителите на червеното вино. Британските изследователи открили как умерената консумация на тази напитка има добър ефект върху храносмилателната система.

Учените са от Кралския колеж в Лондон, те проучили ефектите на алкохола върху 916 участници, съобщава научното списание Gastroenterology.

Учените анализирали ефекта на бирата, сайдера, червеното и бялото вино върху състоянието на микробиома на червата.

Микробиом - какво е това?

Това е съвкупността от микроорганизми. Той играе важна роля в работата на организма и в частност храносмилането. Ако не се спазва баланса между "добри" и "лоши" микроорганизми, ще има отрицателни последици. Например, намаляване на имунния отговор, наддаване на тегло или висок холестерол.

Учените открили, че микробиомът на тези, които пият червено вино, е по-разнообразен от микробиома на хората, които избират други видове алкохол.

Резултатът бил подобен в три различни групи участници - от Великобритания, САЩ и Холандия.

Връзката била поддържана и не изчезнала, когато били взети предвид и други фактори, като тегло, редовна диета, възраст и социално-икономически статус на участниците.

Умерената консумация на червено вино има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Любителите на виното са по-малко склонни да наддават на тегло и да трупат „лош“ холестерол, установили учените.

Те предполагат, че ролята е в големия брой полифеноли в червеното вино.

Полифеноли - какво представляват те?

Това са сложни вещества, които се намират в плодовете, зеленчуците и билките. Известно е, че тези съединения имат различни полезни свойства и по-специално служат като хранителна среда за микроорганизмите, присъстващи в червата.

Фактът, че затлъстяването и високите нива на "лошия" холестерол са наблюдавани по-рядко при феновете на червеното вино, се дължи на косвения ефект на подобрения състав на микробиомите.

Виното има положителен ефект върху червата, ако се консумира умерено веднъж на две седмици, уточняват експертите.